Beeld van Beatrix

Op 31 januari 2013 werd koningin Beatrix 75 jaar. Ter ere van deze bijzondere mijlpaal ging de NOS op zoek naar kunstwerken die de vorstin uit- of afbeelden. Kunstenaars konden zelf hun creatie inzenden via de website van de NOS. Een deskundige jury, bestaande uit ontwerper en kunstkenner Jan des Bouvrie, NOS-presentator en fotograaf Sacha de Boer en conservator Marieke Spliethoff van Paleis Het Loo, koos uit de 2200 inzendingen 75 werken.

Een jaar eerder had ik het portret van de koningin al geschilderd. Ik gaf mijn cursisten destijds de opdracht haar te portretteren en besloot toen zelf mee te doen. Ik vond het een uitdaging om haar specifieke trekken te ontdekken en in vlotte penseelstreken neer te zetten.  Mijn portretschilderij in acryl was 1 van de winnende kunstwerken en werd vanaf 30 januari t/m 16 juni tentoongesteld in het paleis in Apeldoorn, samen met werken van wereldberoemde kunstenaars als Andy Warhol, Ans Markus en Marte Röling. Een hele eer!

In de week van de opening maakte koningin Beatrix haar aftreden bekend, waardoor de aandacht voor de tentoonstelling ontzettend groot was. 

De zoektocht en de officiële opening van de tentoonstelling waren woensdag 30 januari 2013 te zien in een extra NOS-programma: 'Het Beeld van Beatrix'.

Foto rechts: Paleis Het Loo Nationaal Museum, Apeldoorn, foto Moon Saris & René den Engelsman.

Koningin Beatrix bezocht ook zelf de tentoonstelling. Op nu.nl stond een foto van haar in de buurt van mijn portret!